Бразилският президент Лула да Силва заяви, че САЩ трябва да спрат да "насърчават войната“ в Украйна "и да започнат да говорят за мир“, предава Тhe Guardian.

По този начин международната общност ще може да "убеди" руския и украинския президент, че "мирът е в интерес на целия свят", заяви Лула пред репортери в Пекин в края на посещението си в Китай, където се срещна с президента Си Дзинпин.

Посещението на Лула в страната, най-големият търговски партньор на Бразилия, се съсредоточи върху укрепването на връзките и разпространението на посланието, че "Бразилия се завръща“ като ключов играч на световната сцена.

Лула да Силва балансира, тъй като търси и по-тесни връзки с Вашингтон. Визитата му идва след среща с президента на САЩ Джо Байдън през февруари.

За разлика от западните сили, нито Китай, нито Бразилия са наложили санкции срещу Русия след нахлуването на Москва в Украйна и двете се стремят да се позиционират като посредници за постигане на мир.

Преди пътуването Лула предложи да се създаде група от държави, които да посредничат във войната и заяви, че ще обсъди това на срещата в Пекин.

"Важно е да имате търпение“ за разговори с Путин и Зеленски, подчерта Лула да Силва.

"Но преди всичко е необходимо да се убедят страните, които доставят оръжие, насърчавайки войната, да спрат".