Пекин обяви, че беларуският президент Александър Лукашенко, ключов съюзник на руския президент Владимир Путин, ще посети Китай от 28 февруари до 2 март, предава Politico.

Съобщението за пътуването идва ден след като Пекин, който иска да играе роля в посредничеството за разрешаване на войната в Украйна, публикува "документ с позиция“ от 12 точки, насочен към прекратяване на конфликта.

"По покана на президента Си Дзинпин, президентът на Беларус Александър Лукашенко ще направи държавно посещение в Китай от 28 февруари до 2 март“, се казва в изявление на китайското външно министерство.

От Беларуското МВнР потвърдиха планираното посещение, като отбелязаха, че външните министри на Китай и Беларус са го обсъдили в телефонен разговор.

Лукашенко подкрепи нахлуването на Русия в Украйна и позволи нейната територия да бъде използвана в руското нападение. Наскоро той изтъкна, че страната му е готова да се присъедини към войната на Русия срещу Украйна, ако Русия бъде нападната. Това накара украинския президент Володимир Зеленски да предупреди беларуския лидер да не се включва пряко във войната.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон подчерта, че ще посети Китай в началото на април и ще потърси помощта на Пекин за прекратяване на войната в Украйна. "Фактът, че Китай се ангажира с мирни усилия, е нещо добро“, отбеляза Макрон.

Зеленски също изтъкна, че би искал да се ангажира с Пекин след предложенията за разрешаване на конфликта. Той заяви, че е отворен за разглеждане на някои аспекти от китайския "позиционен документ“ и би приветствал възможността да обсъди предложенията със Си Дзинпин.

Според украинския президент срещата с китайския лидер може да бъде "полезна“ както за двете страни, така и за глобалната сигурност.