Президентът на Беларус Александър Лукашенко, говорейки с послание до Народното събрание на страната, предложи формата на незабавно примирие в Украйна. Според него военните действия трябва да бъдат прекратени без право на преместване на групи войски и прехвърляне на оръжия и техника, пише "Коммерсанть“.

"Ще се опитам да рискувам да спра битката. Да се ​​обяви примирие без право на преместване на групи войски и прехвърляне на въоръжение и техника. Ако Западът отново използва това време за измама, тогава Русия ще бъде задължена да използва цялата мощ на военно-промишления комплекс и армията - както обеднен уран, така и обогатен уран", заяви президентът на Беларус.

Александър Лукашенко твърди, че "народът на Украйна се нуждае от мир, но това желание не представлява интерес за никого на Запад“. Според него преговорите за мирно уреждане на ситуацията в Украйна трябва да се водят без предварителни условия.

Лукашенко разкритикува и украинския президент Володимир Зеленски, който подписа указ за забрана на мирните преговори с Владимир Путин. Той смята подобно решение на украинския президент за "нелепо".

"Е, какво са чудесата? Президентът на суверенна държава подписва указ, който се отнася конкретно за него и му забранява да преговаря за мир. Просто е смешно – казвам ви го като президент“, добави държавният глава на Беларус.

През февруари Лукашенко каза, че вече е предложил на Зеленски да сключи мирен договор с Русия без предварителни условия. Той обясни това с думите, че "ако в света започне нов военен конфликт, всички ще забравят за Украйна“.