Президентът на Беларус Александър Лукашенко поиска от Москва гаранции за сигурност в случай на нападение срещу страната, съобщава вестник "Коммерсант“, като отбелязва, че специалната молба е била отправена в рамките на необявено предварително посещение в Минск на министъра на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу.

По думите на Лукашенко, западните страни не изпълняват споразуменията за гаранции за сигурност, дадени в Будапещенския меморандум в замяна на изтегляне на ядрените оръжия. Ето защо, според него, Беларус сега се нуждае от допълнителни гаранции за собствената си сигурност, които може да даде Русия.

"Като цяло на преговорите прозвуча така, че в случай на агресия срещу Беларус Руската федерация ще я защитава като своя територия. Това са гаранции за сигурност, от които се нуждаем“, цитира агенция БелТА думите на Лукашенко.  

Президентът на Беларус добави още, че Минск и Москва трябва да анализират договорите за сигурност или да приемат нов такъв. В рамките на разговорите в Минск Александър Лукашенко и Сергей Шойгу са обсъдили и въпроси, свързани с бойната подготовка на съвместната групировка войски, базирана в Беларус.