Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че Украйна му е предлагала да сключат пакт за ненападение, като едновременно с това е продължавала да обучава бойци, които представляват потенциална заплаха за националната сигурност на Беларус, предава БелТА.

"Не знам защо украинците правят това. От една страна те ни молят в никакъв случай да не воюваме с Украйна, за да не се преместят нашите войски там. Те предлагат да подпишем пакт за ненападение. А от друга страна готвят тази взривоопасна смес и ги въоръжават", заяви Лукашенко във вторник на съвещание за обществено-политическата обстановка и състоянието на престъпността в страната.

Лукашенко смята, че "Полша, Литва съвсем са полудели". "Защо им е нужно това (създаване на заплахи)? Не е ясно. Затова сме принудени да реагираме остро", заяви той. "Имаме достатъчно проблеми около периметъра - и във въздушното пространство, и на земята, зелената граница. Имаме достатъчно проблеми там. Дай Боже да удържим на всичко това", добави президентът на Беларус.