Беларуският президент Александър Лукашенко е заявил, че Русия и Беларус е трябвало да "решат въпроса" с Украйна през 2014-2015 г., когато тя е нямала "нито армия, нито готовност" за война. Това пише  Европейская правда, с позоваване на БелТА.

Лукашенко на заседание на Съвета на ръководителите на службите за сигурност и специалните служби на страните от ОНД (Общност на независимите държави) е заявил, че е "абсолютно съгласен" с Владимир Путин, че "не ние започнахме" войната в Украйна и че тя "започна много преди 2014 г.".

"Видяхме всичко, което се случи тук и "кафявия" преврат, който се случи, и до какво се докара Украйна. Видяхме кой беше в авангарда", е заявил той, обвинявайки украинските власти, че не осигуряват мирно съжителство на хората.

Според Лукашенко, ако пълномащабната война не е започнала преди малко повече от година, тя щеше да започне утре, но при по-лоши условия за Русия и Беларус.

"Всичко водеше до това. Единствената ни грешка със сигурност е, че не решихме този въпрос през 2014-2015 г., когато в Украйна нямаше армия, нямаше готовност... Искахме някак си да уредим всичко мирно, за тази боеспособни въоръжени сили бяха създадени навремето“, е отбелязал той.

Лукашенко е заявил: "Представете си, ако в Мексико започнат да се подиграват с гражданите на САЩ, американците? Тогава Мексико отдавна би престанало да съществува“.