Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че Беларус и Русия започват да задействат съвместна регионална военна групировка, предаде ТАСС.

Лукашенко припомни, че е имал среща на четири очи с руския лидер Владимир Путин след неофициалната среща на върха на ОНД в Санкт Петербург. "Поради изострянето на обстановката по западните граници на Съюзната държава се договорихме да разположим регионална групировка на Руската федерация и Република Беларус. Всичко това е според нашите документи", заяви Лукашенко на среща с военните и силите за сигурност.

Според него беларуските въоръжени сили са гръбнакът на тази групировка. "Трябва да ви съобщя, че формирането на тази група започна. Мисля, че това продължава вече два дни. Издадох заповед да започнем да формираме тази група", каза Лукашенко.

Лукашенко предупреди, че Беларус е готова да отговори с достойнство на всеки противник. Държавният глава възложи на Държавния комитет за сигурност и на Министерството на отбраната да разработят възможни мерки за овладяване на ситуацията и за реагиране. Лукашенко отново предупреди, че Минск ще отговори с достойнство на всеки противник. "Подготвяме се за това от десетилетия. Ако е необходимо, ще отговорим. Не дай си боже, разбира се", каза Лукашенко.

В тази връзка президентът обръща внимание на специалната роля на разузнаването, военните и цивилните, които не трябва да пропускат нищо в ситуацията. Лукашенко заяви, че е необходимо да се знае всичко, което се случва в близост до беларуските граници.