Необходими са преговори за прекратяване на конфликта в Украйна, в противен случай това заплашва с пълно унищожение на страната. Това заяви на 23 ноември президентът на Беларус Александър Лукашенко в кулоарите на срещата на върха на ОДКБ в Ереван, предава EA Daily.

"Всичко е в ръцете на Украйна. Не защото искам да прокарам тази тема на Зеленски или на Украйна. Всъщност сега всичко е в ръцете на Украйна“, каза той, имайки предвид дискусията на срещата на върха за възможността за сключване на мирен договор с Украйна.

По думите му това е било споменато мимоходом на срещата, тъй като ситуацията в Украйна не е била основната тема там. В същото време Лукашенко е убеден, че ако Киев не иска хората да загиват, и то в огромни количества, тогава конфликтът трябва да бъде спрян.

"Трудно е, трудно, трудно, но трябва, ако искат, да се възстановят. Трябва да спрем, трябва да спрем това. Защото в бъдеще Украйна може да бъде унищожена напълно. Това не е това, което Путин веднъж каза много преди операцията, че това ще застраши загубата на държавността на Украйна. Това ще бъде унищожението на Украйна. Трябва да спрем“, подчерта беларуският лидер.

В същото време Александър Лукашенко е уверен, че с течение на времето отношенията между народите непременно ще бъдат възстановени, както се е случвало неведнъж в историята, дори след много години на трудни конфликти, включително след Втората световна война.

"Как воювахме с нацистка Германия? 30 милиона загинаха. Кой помни това днес? В Беларус и Русия малко, и това е всичко ... Тоест, раните са излекувани. Готови сме не просто да говорим, а да си сътрудничим, да бъдем приятели. Така е и тук. Ще се справим с това, ще се оправим. Сигурно ще успеем да обясним, дори сега нашето поколение, на украинския народ какво се случи... Затова, където и да се опиташ да ги скриеш, мирните преговори са навсякъде. Мир, мир и още веднъж мир“, подчерта президентът на Беларус.