Прокурорите искат 30-месечна присъда затвор за Луис Рубиалес, бивш президент на футболната федерация на страната, който е съден за сексуален тормоз за целувка на футболистката Джени Хермосо, след като нейният отбор спечели Световното първенство за жени, пише европейската редакция на Politico.

Прокурори от националния съд на Испания искат една година затвор за бившия футболен шеф за сексуално посегателство и след това още 18 месеца за опит да принуди Хермосо публично да омаловажи инцидента, съобщиха испанските медии в сряда. Те също така искат Рубиалес да плати на Хермосо 50 000 евро обезщетение, докато той и трима други обвиняеми заедно плащат допълнителни 50 000 евро.

Рубиалес публично твърди, че е невинен, настоявайки, че целувката е била по взаимно съгласие.

През август 2023 г. Рубиалес целуна Хермосо по устните, докато играчите получаваха медали след победата си. Епизодът предизвика широко разпространена критика относно сексизма във футбола, доведе до оставката на Рубиалес като президент на Кралската испанска футболна федерация и до разследване за сексуално насилие и принуда. Съдия разпореди Рубиалес да бъде изправен пред съда през януари.

В писмо от прокуратурата, видяно от испанските медии, се твърди, че Рубиалес е целунал Хермосо по устните "изненадващо и без съгласието или приемането на играча“. По-късно той и екипът му продължили да "упражняват постоянни и повтарящи се действия на натиск“, така че Хермосо да оправдае целувката публично, продължават те.

"Описаните събития създадоха у Дженифър Хермосо ситуация на безпокойство и силен стрес, които продължиха няколко месеца след това“, се казва в писмото.

В своето искане прокурорите също така искат 18 месеца за трима футболни ръководители, също обвинени в оказване на натиск върху Хермосо да омаловажава инцидента публично: Хорхе Вилда, бивш треньор на националния отбор на страната за жени, Албер Луке, директор на националния отбор за мъже, и Рубен Ривера, директор на маркетинга на федерацията.

Тези трима ръководители са отхвърлили обвиненията в принуда в съда, според испанските медии.