Властите в Брюксел предложиха бившия италиански външен министър Луиджи ди Майо за поста специален представител на Европейския съюз в региона на Персийския залив. По данни на вестник la Repubblica кандидатурата на италианеца, е предпочитана пред тази на трима други кандидати - бившите външни министри на Гърция, Кипър и Словакия.

Изданието припомня, че създаването на тази длъжност бе обявено преди девет месеца от Върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. Той си постави за цел изграждане на сътрудничество със страните от региона, богати на природни суровини, предимно в енергетиката.

Според вестника бившият италиански премиер Марио Драги е подкрепил кандидатурата на министъра от своето правителство, но новият кабинет, оглавяван от Джорджия Мелони, може да възприеме като предизвикателство от Брюксел номинацията на политическия опонент на партията. Въпросът вероятно ще бъде обсъден на следващата среща на външните министри на ЕС. Освен това политиката на бившия министър, който по времето, когато представляваше Движението "5 звезди“, допринесе за спирането на продажбите на оръжие на Саудитска Арабия и ОАЕ, което предизвика недоволство между двете страни от региона, припомня la Repubblica.