Силни бури, придружени с бурен вятър, ниски температури и снеговалежи засегнаха големи части от Румъния, България, източните части на Сърбия и територията на Молдова, съобщава македонският новинарски портал "Во Центар“.

В Румъния сняг е валял в столицата Букурещ, но също и в района на Тулча, който се намира на границата с Украйна. Съобщава се за множество паднали клони и изкоренени дървета, в резултат на което са нанесени щети - основно по превозни средства. Блокирани са няколко главни пътища в района, има и много закъсали автомобили. В Тулча и района без ток са останали 47 119 домакинства в 53 населени места, съобщават местните медии.

Спасители са се включили в операция по извеждане в безопасност на бедстваща група туристи в планински масив.

"Става дума за организирана група. Изглежда, че броят на водачите, които бяха с тази група, е много малък, непропорционален на големия брой туристи. Жалко, че хората дойдоха в момент, в който се очакваше буря. Вече имаме снежна покривка от 15 сантиметра, вали от два-три дни. Затова няма условия за разходки в планинините“, обясниха от спасителната служба на Румъния.

Подобна е ситуацията и в България, където сняг покри предимно югозападните части на страната. Лоши метеорологични условия се очакват и през следващите дни, а синоптиците поясниха, че стабилизиране на времето се очаква в края на седмицата.

Снегът, паднал през уикенда в съседна Сърбия, създаде проблеми в няколко части на страната. В повече от 30 общини бе обявено бедствено положение, а хиляди домакинства бяха откъснати от света.

Бедствено положение е в сила в Иваница, Бабушница, Нова Вароша, части от Враня и в Църна Трава, където всички пътища са блокирани от снегонавявания.

Местните власти поясниха, че първокласните и второкласните пътища са проходими, но има и такива, на които се е образувала снежна покривка, достигаща до 10 сантиметра. Непроходими са пътищата в Църна Трава, Сиеница, Тутин и Бабушница, но подходите към зимните туристически центрове са разчистени.

Най-много проблеми със снега има в Югозападна и Западна Сърбия. Около 1500 домакинства останаха без ток за трети пореден ден, но се очаква повредите да бъдат отстранени в рамките на деня.

В самия град Нова Варош е паднал около 30 сантиметра сняг, а в околните села - внушителните 80 сантиметра. Освен това около хиляда домакинства в Приеполе и Прибой са без електричество. РТС съобщава още, че няма сняг по пътя за Златибор, но шофьорите трябва да бъдат внимателни поради възможна поява на поледици.