Обединеното кралство, която се гордее, че изпреварва своите западни съюзници в доставката на нови оръжейни системи на Украйна, изглежда се готви да предаде ракети с голям обсег на Киев, което администрацията на президента на САЩ отказва да направи, съобщава The Washington Post.

Според изданието в съобщение за покупка, публикувано на 2 май, британското министерство на отбраната е поискало "изразяване на интерес“ за предоставяне на ударни способности с обсег до 300 километра. В съобщението се предлага отговорите да бъдат получени в рамките на три дни.

Не е взето окончателно решение, според британски служител, който отказа да потвърди типа, сроковете или броя на въпросните оръжия.

Но съобщението е значителна стъпка самата Великобритания да попълни запасите си от такива боеприпаси, а исканите характеристики и възможности почти съответстват на изстрелваните от въздуха крилати ракети Storm Shadow.

Отбелязва се, че Украйна отдавна иска от западните страни ракети с по-голям обсег, твърдейки, че подобни оръжия могат да променят хода на войната, позволявайки на нейните сили да атакуват руски командни центрове, линии за доставки, боеприпаси и складове за гориво дълбоко в Крим и завзетите територии на изток.

Ракетите Storm Shadows могат да бъдат монтирани на украински изтребители съветско производство и да достигнат руска територия.

Така че страхът, че Украйна ще изстреля ракети по руски цели, е основната причина администрацията многократно да отхвърли искането на Украйна да достави на САЩ боеприпаси с голям обсег.

И докато политиката на САЩ остава непроменена, представители на Пентагона не показаха загриженост, когато бяха попитани за перспективата Обединеното кралство да изпрати ракети с голям обсег на Украйна.

Изданието припомня, че сред секретните документи на САЩ, проникнали в мрежата чрез платформата Discord, се съобщава, че Обединеното кралство възнамерява да изпрати неуточнен брой ракети Storm Shadow в Украйна заедно с персонал за подпомагане на обучението.

Освен това британският премиер Риши Сунак по-рано заяви по време на Мюнхенската конференция по сигурността, че "Обединеното кралство ще бъде първата страна, която ще предостави на Украйна ракети с по-голям обсег“.

Припомняме, че британският министър на отбраната Бен Уолъс в края на миналата година не изключи възможността за прехвърляне на самолетни крилати ракети Storm Shadow в Украйна.

Нека добавим, че наскоро президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна, подготвяйки се за контранастъпление, очаква решения от съюзниците относно необходимите оръжия, а именно оръжия с голям обсег.