Обединеното кралство ще разработи дългосрочни стратегии за развитие на отношенията с държавите от Азия, Африка и Латинска Америка, за да предотврати разпространението на руското влияние в тези страни. Това се казва в разпространено в събота вечерта изявление на британския външен министър Джеймс Клевърли, цитирано от ТАСС.

"През следващите десетилетия още по-голям дял от световната икономика, а оттам и властта, ще идват от страните в Азия, Африка и Латинска Америка. Предложението на Обединеното кралство [за развитие на отношенията с тези страни] ще се основава на техните интереси и британски силни страни в областта на търговията, инвестициите, отбраната, технологиите и изменението на климата. Ще бъде подкрепено от надежден източник на инфраструктурни инвестиции“, заяви външният министър. "Ще демонстрираме стратегическа устойчивост, желание за работа в дългосрочен план. Искам нашата външна политика постоянно да има предвид утрешния ден, да гледа отвъд хоризонта, да гледа 10-20 години напред“.

В изявлението се отбелязва, че Клевърли, който пое поста ръководител на външното министерство на 6 септември, ще направи първата си програмна реч в Лондон на 12 декември, която ще бъде посветена на необходимостта от изграждане на дългосрочни външнополитически стратегии . Подчертава се, че Клевърли ще посочи важността на "изграждането на бъдещи партньорства, които ще укрепят принципите, правилата и глобалните институции, които са осигурили безпрецедентен период на относителен мир и просперитет за повече хора от всякога в историята".

Както добавиха в британското външно министерство, Клевърли ще обърне внимание на необходимостта от "създаване на заслужаваща доверие и надеждна алтернатива на страни като Русия“. В изявлението се казва, че Лондон е заинтересован от развитие на отношенията с държави, които "споделят вяра в суверенитета и териториалната цялост, свободната търговия".