Правителството на Обединеното кралство представи план за превръщането на страната в "технологична свръхдържава" до 2030 година. В документа, публикуван от Министерството на външните работи, се уточнява, че фокусът ще бъде върху развитието на изкуствения интелект, квантовите изчисления, разработването на полупроводници, телекомуникационните технологии и инженерната биология.

Международната технологична стратегия на Обединеното кралство също призовава за "противодействие на злонамереното влияние върху технологиите“ от страна на авторитарни държави. Подчертава се, че кралството, заедно с партньори, които споделят неговите ценности, трябва да се съсредоточи върху оформянето на технологиите на бъдещето, ръководени от принципите на откритост, отговорност, сигурност и устойчивост. Докато постига технологично лидерство в света, Обединеното кралство също ще "укрепи своята сигурност пред лицето на нови и възникващи заплахи“.

"Нашата страна предоставя най-добрата среда за разработване на нови технологии, но това, че сме суперсила, означава да работим с нашите международни партньори, за да превърнем нововъзникващите технологии в глобални индустрии", цитират в текста думите на британския външен министър Джеймс Клевърли. "Нашата международна технологична стратегия ще задълбочи работата със съюзниците за напредък на технологиите на утрешния ден, стимулирайки икономиката и богатството на Обединеното кралство и укрепвайки нашата национална сигурност“.

За да бъде реализирана стратегията, Обединеното кралство ще увеличи броя на пратениците за технологично сътрудничество, които ще отговарят за укрепването на връзките на британското правителство и бизнеса с ключови технологични компании по света. Предвижда се също създаването на технологични центрове за върхови постижения, където специалисти от британски правителствени агенции, частни компании, университети и научни организации ще "помагат на други страни да трансформират икономиките си“ чрез иновации. Подчертава се, че "технологичната дипломация“ ще се превърне в друга платформа за "противодействие на авторитарните наративи“ и разпространение на демократичните принципи.

Авторите на документа подчертават, че стойността на компаниите в британския технологичен сектор през 2022 г. вече е оценена на над 1 трилион долара.