Британските власти обявиха строителството на пет бойни фрегати от ново поколение, които да  укрепят сигурността на страната на фона на влошаващите се отношения между Запада и Москва, отбелязва вестник The Independent.

Обединеното кралство е възложило на BAE Systems договор на стойност 4,2 млрд. лири за изграждането на още пет фрегати тип 26 за Кралския флот в допълнение към трите кораба, които вече са в процес на изграждане. Това е една от стъпките, които Лондон предприема като част от укрепването на сигурността на страната "в лицето на нарастващите заплахи от Москва", обръща внимание The Independent.

"Действията на Русия застрашават всички ни. Докато предоставяме на украинския народ подкрепата, от която се нуждае, ние също черпим от огромния и дълбок опит на Великобритания, за да защитим себе си и нашите съюзници. Това включва изграждането на следващото поколение британски военни кораби“, обяви премиерът Риши Сунак.

Новите кораби ще заменят 12 фрегати тип 23. Договорът ще осигури 1700 работни места през следващото десетилетие в обектите на BAE Systems в Глазгоу, според Министерството на отбраната.

Фрегатите тип 26 са предназначени за борба с подводници. Разширяването на строителната им програма следва атаките срещу газопроводите "Северен поток“, "за които беше обвинена Русия“, пише The ​​Independent.

Междувременно Сунак отново отказа да изпълни обещанието, дадено от предшественичката му Лиз Тръс, да увеличи разходите за отбрана до 3% от БВП, с 0,5% повече от минимума на НАТО. Премиерът обясни решението с това, че той и министърът на финансите Джереми Хънт се опитват да балансират бюджета.