Последните данни показват, че германската икономика е претърпяла "неочакван срив“ през първото тримесечие на тази година, влизайки и официално в рецесия, пише Associated Press.

Данните, публикувани в четвъртък от Федералната статистическа служба, показват, че брутният вътрешен продукт или БВП на Германия е намалял с 0,3% в периода от януари до март. Това следва спад от 0,5% в най-голямата икономика в Европа през последното тримесечие на 2022 г. Две последователни тримесечия на спад представляват техническа рецесия.

Цифрите са удар за германското правителство, което миналия месец смело удвои прогнозата си за растеж за тази година, след като страховитият зимен енергиен срив не успя да се материализира. В Берлин твърдяха, че БВП ще нарасне с 0,4% - повече от 0,2% увеличение, прогнозирано в края на януари - прогноза, която сега може да се наложи да бъде преразгледана надолу.

Икономисти разясняват, че високата инфлация е засегнала потребителските разходи, като цените през април са със 7,2% по-високи от преди година.

БВП отразява общата стойност на стоките и услугите, произведени в дадена страна. Някои експерти се съмняват дали цифрата сама по себе си е полезен индикатор за икономически просперитет, като се има предвид, че не прави разлика между видовете разходи и приходи.