Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е провел телефонен разговор с турския си колега Хулуси Акар, по време на който е изразил безпокойство от ескалацията в Северна Сирия и е подчертал, че Пентагонът е категорично против новата военна операция на Турция в тази страна. Това се казва в изявление, разпространено от пресслужбата на Пентагона в сряда, предава ТАСС.

"Той също така изрази загриженост относно ескалиращите действия в Северна Сирия и Турция, включително скорошните въздушни удари, някои от които представляват пряка заплаха за безопасността на американския военен персонал, който работи с местни партньори в Сирия, за да победят ИД. Министър Остин призова за деескалация и предаде, че Министерството на отбраната на [САЩ] е категорично против новата военна операция на Турция в Сирия", се казва в него.

В същото време, според Пентагона, Остин "подчерта важността на стратегическите отношения между САЩ и Турция", а също така изрази съболезнования във връзка с последните терористични атаки в Турция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди в понеделник решимостта на Анкара да се противопостави на забранената в Анкара Кюрдска работническа партия (ПКК) и планира да проведе наземна операция срещу нея в съседните Ирак и Сирия. Той също така заяви, че Турция няма да иска разрешение от никого и да докладва на никого по въпроса за защитата на своята територия и провеждането на трансгранични операции.

По-рано Ердоган обяви планове за провеждане на сухопътна операция в Северна Сирия след въздушната операция, започнала на 20 ноември в Северен Ирак и Сирия. Според съобщения в турските медии частите на турската армия, разположени в районите, граничещи със Сирия, са завършили подготовката за сухопътна операция и очакват заповед за започването й.

В нощта срещу 20 ноември Турция проведе въздушна операция в Северен Ирак и Сирия, в която участваха над 50 самолета и 20 дрона. Ударите бяха нанесени по бази на ПКК. Турските власти обвиниха ПКК и сирийските кюрди за атаката в Истанбул на 13 ноември, при която загинаха шестима души.