Контактната група за отбрана на Украйна ще предостави подкрепата, която е обещала на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), за да удържат натиска на руснаците и да контраатакуват през пролетта. Съответното изявление направи министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин на откриването на деветата среща на контактната група по отбраната на Украйна във формат Рамщайн в Брюксел, съобщава кореспондентът на Укринформ.

По думите на Остин, международните партньори вече са изпратили военна помощ на Украйна на стойност 50 милиарда долара от началото на руското нашествие.

"Тази контактна група ясно даде да се разбере, че ние ще подкрепим борбата на Украйна за свобода в дългосрочен план – и ще помогнем на Украйна да удържи и да напредне по време на пролетното контранастъпление“, отбеляза Остин.

По думите му с единство и спешност страните членки на Контактната група ще окажат подкрепата, която са обещали на Украйна.

На 14 февруари 2023 г. в Брюксел се провежда деветата среща на Контактната група по отбраната на Украйна във формат Рамщайн.

Едновременно с това стана ясно, че Канада вече е доставила своите танкове Leopard 2 в Полша и украинските танкисти вече са пристъпили към обучение в експлоатацият им, предава РБК-Украйна.

Очаква се "Леопардите" да се появят на бойното поле през месец март.

По думите на министъра на отбраната на северноамериканската държава, четирите танка вече са в Полша.

"По-рано обявихме, че четири танка ще бъдат изпратени в Полша. И това вече се случи. Тези танкове вече са в Полша", заяви тя.

Ананд отбеляза още, че 25 канадски инспектори са пристигнали в Полша. Именно те започнаха да обучават украинските военни за използване на танкове Leopard 2A4.