САЩ подкрепят решението на украинския президент Володимир Зеленски да защити Бахмут, заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, цитиран от РБК-Украйна.

"Украинците направиха нещо изключително в района на Бахмут. Руснаците искат да превземат този град вече 7 месеца, но нямат никакъв успех там, благодарение на усилията на въоръжените сили на Украйна", подчерта министърът.

Според ръководителя на Пентагона, ако Зеленски каже, че е необходимо прегрупиране на силите, това няма да означава загуба на войната.

"Поради важността на този град, Зеленски води собствена битка. Той участва конкретно във вземането на решения за това кое е важно и кое не е важно за отбраната. Ако Зеленски казва, че трябва да се прегрупираме, това не означава, че войната е загубена. Те решават къде да останат и колко време да защитават. Те трябва да решат, не ние“, отбеляза Остин.

"Ще подкрепим всяко решение на Зеленски. Сега се надяваме да предоставим на украинците възможност да променят динамиката на бойното поле“, добави министърът на отбраната на САЩ.