Резултатът от конфликта в Украйна ще бъде един от определящите фактори за глобалната ситуация със сигурността през XXI век, заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в събота на годишния форум по сигурността в Халифакс. Изказването му беше излъчено на сайта на форума, предава ТАСС.

"Резултатът [от конфликта] в Украйна ще помогне да се определи курсът за глобална сигурност през този век“, смята той.

Остин твърди, че НАТО е отбранителен съюз и "не търси конфронтация с Русия, не представлява заплаха за нея". "Няма да допуснем да бъдем въвлечени в <...> конфликт. Но ние ще подкрепим Украйна“, заяви ръководителят на Пентагона. "Ние ще защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО, ще продължим да укрепваме колективната отбрана и възпирането на НАТО“.

Освен това военният министър на САЩ заяви, че Русия разполага с впечатляващи оръжия и предстоящата зима ще бъде трудна за Украйна.

"Знаете ли, руснаците имат огромна армия и впечатляващи оръжия“, констатира той. В същото време, според него, дори това не е позволило на руската страна да "спечели" в Украйна. Остин цитира твърдението на президента на САЩ Джо Байдън, че "Русия никога няма да победи в Украйна". "Знаем, че може да има трудности, тъй като Украйна я очаква сурова зима“, заяви главата на Пентагона. Той увери, че САЩ и съюзниците възнамеряват да окажат допълнителна подкрепа на Киев.