Корпорацията Lockheed Martin и израелската компания Rafael се споразумяха да започнат съвместна работа по създаването на версия за американския пазар на мощна лазерна система, предназначена за прихващане на ракети, минохвъргачки и безпилотни летателни апарати, съобщава англоезичното издание The Jerusalem Post.

Дейностите на компаниите в тази област ще се основават на разработките, извършени преди това от Rafael и отдела за отбранителни изследвания към Министерството на отбраната на Израел в рамките на проекта Iron Beam и ще бъдат насочени към създаване на версия на тази система за американския и други пазари, отбелязва вестникът.

През март 2022 г. израелският министър на отбраната Бени Ганц одобри бюджет от няколкостотин милиона шекела за разработване и производство на мощна лазерна система, предназначена за прихващане на ракети и дронове. Тогава пресслужбата на Министерство на отбраната на еврейската държава отбеляза, че Израел вече е "постигнал технологичен пробив в разработването на мощна лазерна система Iron Beam (наречена по аналогия със системата за противоракетна отбрана Iron Dome)".

"Това стратегическо споразумение за сътрудничество [с Lockheed Martin] ще бъде двигател на растежа за Rafael и израелския пазар“, каза изпълнителният директор на израелската компания Йоав Хар-Евен, цитиран от вестника. "Споразумението ще разшири и разнообрази предлагането на [Rafael] за различни клиенти“, добави той.