Американската отбранителна компания Lockheed Martin планира да увеличи производството на реактивни системи за залпов огън (РСЗО) HIMARS до 96 комплекса годишно. Това обяви изпълнителният директор на компанията Джим Тиклет на среща с инвеститори по време на публичното представяне на отчета на фирмата за третото тримесечие, съобщава изданието Politico.

"По отношение на HIMARS, ние вече се срещнахме с нашите дългосрочни доставчици, за да планираме увеличаване на производството до 96 единици годишно“, цитира редакцията думите на Тъклет. Припомня се, че към настоящия момент Lockheed Martin произвежда 60 системи годишно.

По-рано в публикувания отчет на компанията за третото тримесечие беше съобщено, че Lockheed Martin инвестира в съоръжения за производство на изтребители F-35, ПЗРК Javelin и РЗСО HIMARS.

Освен това корпорацията заяви, че възнамерява да увеличи производството на оръжия, "необходими за защита на САЩ и техните съюзници“, включително преносими системи за противовъздушна отбрана Javelin и ракетни установки за залпов огън HIMARS, доставени на Украйна.

"Инвестираме в (оръжейни) способности, от които се нуждаем днес, за да защитим нашите съюзници и нашата страна, включително (изтребители) F-35, (ПЗРК) Javelin и (РЗСО) HIMARS“, обясни Джим Тъклет.

От документите следва още, че нетната печалба на компанията в периода юли-септември е нараснала до почти 1,8 милиарда долата спрямо 614 милиона за същия период на миналата година. Печалбата на акция е нараснала от 2,21 на 6,71 долара, според отчета на компанията.