Новият министър-председател на Обединеното кралство Лиз Тръс се извини за "грешките" в програмата си, които доведоха до сериозен спад на доверието на инвеститорите и свалиха рейтингите й в социологическите проучвания, но увери, че няма да се оттегли от поста, предава Reuters.

"Искам да поема отговорност и да се извиня за допуснатите грешки“, каза Тръс пред BBC.

"Исках да направя нещо, да помогна на хората с техните сметки за енергия, както и да се справят с проблема с високите данъци, но отидохме твърде далеч и твърде бързо“, призна Тръс.

Финансовият министър Джеръми Хънт, който беше назначен на поста в петък, отхвърли останалите основни планове от програмата за намаляване на данъците, включително мащабната схема за енергийна подкрепа.

Запитана дали сега е министър-председател само по име, Тръс каза, че е назначила Хънт, защото е знаела, че трябва да промени посоката."Би било напълно безотговорно за мен да не действам в национален интерес по начина, по който го направих“, каза тя.

Тръс и предходният финансов министър Куази Куартънг се опитаха да променят британската фискална политика, като обявиха 45 милиарда паунда необезпечени данъчни облекчения миналия месец, за да извадят икономиката от стагнация. Но реакцията на инвеститорите в облигации беше категорична, а разходите по заемите скочиха. Кредиторите оттеглиха предложенията си за ипотека и Английската централна банка в крайна сметка трябваше да се намеси, за да предотврати разпадането на пенсионните фондове.

Запитана за въздействието на нейните политики, Тръс прояви разбиране, че е "много трудно“ за семействата в цялата страна и че ще направи каквото може, за да им помогне. Нейният двугодишен енергиен пакет обаче беше драстично намален от Хънт и сега ще остане в действие само до април.

"Най-уязвимите ще бъдат защитени през следващата зима. Търсим начин точно как можем да направим това“.

"Оставам, защото бях избрана да водя тази страна. И това е, което съм решена да направя“, заключи Тръс на фона на съобщенията, че депутатите в британския парламент ще се опитат да я отстранят от власт.