В навечерието на пристигането си в Ню Йорк за Общото събрание на ООН Лиз Тръс призна, че търговска сделка на Обединеното кралство със Съединените щати е малко вероятно да се случи в продължение на много години, пише европейската редакция на Politico.

Британският премиер, който отлетя за САЩ веднага след като присъства на погребението на кралица Елизабет II, заяви пред журналисти в самолета в отговор на въпрос за търговията: "В момента [не] се водят никакви преговори със САЩ и аз нямам очаквания, че те ще започнат в краткосрочен до средносрочен план“.

По думите й, нейният "въпрос номер едно“ за обсъждане с президента на САЩ Джо Байдън е "глобалната сигурност и гарантирането, че сме в състояние колективно да се справим с руската агресия“.

Очаква се двамата да се срещнат в сряда, докато световните лидери се събират в централата на ООН.

Присъединяването към Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (CPTPP) и осигуряването на сделка със Съвета за сътрудничество в Персийския залив (GCC) са основните търговски цели на Тръс.

Едно търговско споразумение между САЩ и Обединеното кралство някога беше разгласено като награда след Брекзит от политиците в Лондон, но сега изглежда много далечна перспектива, тъй като администрацията на Байдън не желае да предприеме действия преди следващите президентски избори, ако изобщо такива има, отбелязва Politico.

Коментарите на Тръс са най-откровеното признание досега, че подобно споразумение е извън обхвата на Лондон.

Служител на Даунинг стрийт номер 10 отбеляза, че промяната на посланието на Тръс отразява "реалността, че Байдън не иска да сключва никакви сделки“.

От канцеларията на британския премиер добавят, че Лондон не иска предложението за сделка да бъде "дамоклев меч“, надвиснал над преговорите по протокола за Северна Ирландия.

Сътрудниците на Тръс посочиха вече сключени споразумения на щатско ниво, които засега са само две: Индиана и Северна Каролина, докато договор за стратегическо партньорство е подписан с щата Джорджия.

Даунинг стрийт потвърди, че Тръс все още се стреми до края на октомври да е завършено споразумението с Индия, нещо, срещу което британският бизнес предупреди.

Лидерите в индустрията се опасяват, че Тръс може да се втурне в сделка с Ню Делхи в името на "бърза победа“ в рамките на обещанието й да стабилизира Великобритания на фона на икономически сътресения.