Новоизбраният лидер на Консервативната партия Лиз Тръс встъпи в длъжност като министър-председател на Обединеното кралство. Това се доказва от снимка от аудиенцията на 47-годишния политик с кралица Елизабет II, която се състоя във вторник в замъка Балморал в Шотландия. Снимката е разпространена от Бъкингамския дворец, пише BBC.

По традиция монархът на среща с избрания министър-председател му възлага да състави правителство. По-рано 96-годишният монарх прие оставката на Борис Джонсън, който заемаше поста малко повече от три години. Срещата му с монарха, на която присъства и съпругата на Джонсън Кери, продължи около 40 минути.

Тръс е третата жена начело на британското правителство след Маргарет Тачър (ръководи кабинета от 1979 до 1990) и Тереза ​​Мей (от 2016 до 2019). Тя е 56-ият министър-председател в британската история или 78-ият, ако се вземат предвид тези, които са заемали този пост повече от веднъж. За Нейно Величество, която започна управлението си по време на второто премиерство на Уинстън Чърчил, Тръс ще бъде петнадесетият ръководител на британското правителство.