Британският външен министър Лиз Тръс спечели надпреварата за лидерството на управляващата Консервативна партия и премиерското кресло в Обединеното кралство. Това стана ясно в понеделник след обявяването на резултатите от вътрешнопартиен вот, пише The Guardian.

За кандидатурата на 47-годишната Тръс гласуваха 81 326 обикновени членове на Консервативната партия. Нейният опонент, 42-годишният бивш министър на финансите Риши Сунак, получи 60 399 гласа. Така като лидер на управляващата партия Тръс ще смени Борис Джонсън като премиер на 6 септември и ще назначи ново правителство.

Тръс ще стане 56-ият министър-председател на Великобритания (или 78-ият, като се вземат предвид онези, които са заемали тази длъжност повече от веднъж) и 15-ият по време на управлението на кралица Елизабет II. Тя ще стане и третата жена начело на кабинета след Маргарет Тачър (ръководи кабинета от 1979 до 1990) и Тереза ​​Мей (от 2016 до 2019).

Лиз Тръс заяви, че е чест да бъде избрана за партиен лидер. Тя благодари на екипа на партията "за организирането на едно от най-дългите интервюта за работа в историята“. Тя благодари на своето семейство, приятели и поддръжници.

Политикът отдаде почит на своите съперници, особено на Риши Сунак. Тя заяви, че те са показали "широчината и дълбочината на таланта в Консервативната партия“.

Освен това Тръс благодари на отиващия си лидер, "моят приятел Борис Джонсън“:

"Борисе, направи Брекзит. Вие смазахте Джереми Корбин, пуснахте ваксината. И се изправихте срещу Владимир Путин. Възхищаваха ви се от Киев до Карлайл“.

"По време на тази лидерска надпревара водех кампания като консерватор и ще управлявам като консерватор.

И приятели мои, трябва да покажем, че ще постигнем резултат през следващите две години.

Ще представя смел план за намаляване на данъците и растеж на нашата икономика.

Ще се справя с енергийната криза, като обърна внимание на сметките за енергия на хората, но също така и с дългосрочните проблеми, които имаме по отношение на доставките на енергия.

И ще имам резултати в Националната здравна служба.

И ние ще осигурим голяма победа за Консервативната партия през 2024 г. Благодаря ви“, заяви след обявяването на резултатите Тръс.

Както писа по-рано Bloomberg, новият лидер ще се окаже в много тежка ситуация, тъй като Обединеното кралство ще бъде изправено пред мрачна зима на нарастваща инфлация, рецесия и рекордно свиване на стандарта на живот, стимулирано от цените на енергията.

Настоящият външен министър прекара почивните дни в разговори с екипа си, за да финализира назначенията си в кабинета и да обсъди подробностите от плана си как да преведе Великобритания през енергийната криза тази зима, което беше строго пазена тайна по време на надпреварата за лидерския пост.

Тръс заяви пред BBC в неделя, че ще "действа незабавно“ и ще обяви плановете си за подпомагане на домакинствата, които ще плащат тройни сметки за енергия тази зима. Тя отбеляза, че съобщението ще дойде в рамките на една седмица след встъпването й в длъжност във вторник, ако спечели.

Тръс обеща спешен бюджет през първия си месец на поста, вероятно преди парламента да излезе за ваканция на 22 септември. Тя се зарече да помогне на британците, като отмени увеличението с 1,25% на националното осигуряване, данъка върху заплатите и намали зелените налози от сметките за енергия, спестявайки годишно 150 лири на домакинство.

Мащабът на задаващата се икономическа болка е значителен, отбелязва Bloomberg. Банката на Англия прогнозира почти две пълни години на рецесия или стагнация до 2023 г. и 2024 г., като инфлацията - вече на 40-годишен връх - се очаква да нарасне още повече.

Сред другите сериозни предизвикателства за бъдещия премиер ще бъдат проблемите в Националната здравна система, преодоляването на сериозното недоволство в критични области като образованието и транспорта и управлението на тежките отношения с Европейския съюз, които все още могат да доведат до търговска война. В Шотландия Шотландската национална партия на Никола Стърджън настоява за референдум за независимост, който може да доведе до разпадането на Обединеното кралство.

Тя също така ще трябва бързо да обедини Консервативната партия след изпълнената с обидни изявления кампания, която подчерта разделенията сред торите.

Новият министър-председател трябва също така да поправи положението на партията пред избирателите след поредица от шумни скандали под ръководството на Джонсън. Периодът на парализа на управлението през лятото, когато Джонсън все още заемаше поста, но администрацията му се въздържаше от важни решения, не помогна.

Консерваторите изостават от Лейбъристката партия в социологическите проучвания и претърпяха тежки неочаквани поражения на изборите през последните месеци, както в техните традиционни южни и селски центрове, така и в части от Северна Англия, които Джонсън спечели от лейбъристите през 2019 г.