Бившият британски премиер министър на външните работи Лиз Тръс заяви, че Обединеното кралство е трябвало да "направи повече и по-рано“, за да се противопостави на реториката на руския президент Владимир Путин, преди той да нахлуе в Украйна, и подчерта, че Западът е бил зависим от руския петрол твърде дълго, предава Politico.

Тръс, която е и най-кратко управлявалият министър-председател на Великобритания, бе външен министър в кабинета на Борис Джонсън. Тя отбеляза, че е получила телефонно обаждане в деня на нахлуването на Русия в Украйна и сподели пред депутатите, че "това бе опустошителна новина. Но освен че бе опустошителна, тя бе неочаквана“.

Тръс похвали "чистата смелост“ на украинците, защитаващи страната си, както и украинския президент Володимир Зеленски и неговия кабинет за това, че не са избягали от страната. "Спомням си, че бях на видеоконференция онази вечер с министъра на отбраната и нашите колеги, които не бяха нито в Полша, нито в САЩ. Те бяха в Киев и защитаваха страната си“, добави тя.

Според нея Украйна трябва да получи разрешение да се присъедини към НАТО.

"Бяхме самодоволни относно свободата и демокрацията след Студената война“, отбеляза Тръс. "Казаха ни, че това е краят на историята и че свободата и демокрацията са гарантирани, както и че можем да продължим да живеем живота си, без да се тревожим какво друго може да се случи“.

Бившият премиер призова Обединеното кралство да направи всичко по силите си, за да помогне на Украйна да спечели войната възможно най-скоро, включително да изпрати изтребители, което продължава да се обсъжда в западните столици на фона на молбите на Украйна.

Тръс подчерта, че Западът "никога повече“ не трябва да бъде "самодоволен пред руските пари, руския петрол и газ“, обвързвайки всяко бъдещо премахване на санкциите "с реформите в Русия“.