Оригиналът на основния за Литва Акт за възстановяване на независимостта, подписан на 16 февруари 1918 г., ще бъде върнат на Германия. Литовският музей на изкуствата съобщи в понеделник, че неделя е бил последният ден, в който документът е можело да бъде видян, предава ТАСС.

"В продължение на пет години Актът за възстановяване на независимостта пътуваше из градовете на Литва, където стотици хиляди хора дойдоха да го видят. Документът ще трябва да бъде върнат в Берлин", се казва в съобщението на музея.

Последната точка от пътуването на архивната рядкост бе Каунас - вторият по големина град в Литва със статут на временна столица в периода от 1920 до 1939 г. Актът бе изложен в президентския дворец, откъдето първите държавни глави на балтийската страна управляваха държавата.

Документът е подписан във Вилнюс. На 16 февруари 1918 г. 20 делегати на литовската Тариба (съвет) провъзгласяват Акта за възстановяване на независимостта, загубена през 1795 г. в резултат на разделянето на съюзната литовско-полска държава Жечпосполита. Документът е приет в условията на кайзерската окупация. Оригиналът се смяташе за вероятно безвъзвратно изгубен. Сензационно откритие през март 2017 г. в дипломатическия архив на германското външно министерство направи преподавател в Университета "Витаутас Велики“ Лудас Мажилис.

Тогавашният президент на Литва Далия Грибаускайте се обърна към германския канцлер Ангела Меркел с молба за съдействие за предаване на документа на страната. Ръководителят на Федералния архив на Германия Михаел Холман обаче отбеляза, че той не може да бъде предоставен на Литва като собственост. Бе решено оригиналът да бъде зает на Литва за пет години, за да бъде изложен по време на честването на 100-годишнината от независимостта на балтийската република през 2018 г.

Другият оригинал може да е някъде в руските архиви, тъй като документът с подписите на всички литовски политици, които са го приели, е изпратен както в Германия, която тогава управлява самопровъзгласилата се държава, така и в Русия, която управлява Литва до Първата световна война война.