До края на тази година Литва ще осигури видеонаблюдение по целия периметър на границата с Беларус с помощта на мобилни средства. Това съобщи в събота пред изданието Kauno Diena министърът на вътрешните работи на Литва Агне Билотайте.

"До края на годината 94% от границата с Беларус ще бъде оборудвана със стационарни системи за видеонаблюдение. Останалите 6% - около 40 км - ще се контролират с мобилни средства, с които разполагат граничните служители", обяви ръководителят от ведомството.

Планът за 100% оборудване на границата с Беларус с видеоконтрол не бе изцяло изпълнен поради ситуацията с доставката на компоненти. "Веригите за доставки са нарушени поради ситуацията на световните пазари, така че отчасти ще е необходимо да се използват не стационарни, а мобилни средства“, каза Билотайте.

Дължината на литовско-беларуската граница е около 680 км. Там, където не преминава през водоеми, е изградена бариера, която е оборудвана със системи за видеонаблюдение. Литва е изградила неподвижна ограда с височина 4 метра от метална прътова мрежа, над която има бодлива тел. Пред оградата е монтирана допълнителна бодлива тел с височина три метра.