Литва призова за постоянно присъствие на германските войски на нейна територия, за да помогне за гарантиране на сигурността на балтийската република, съобщава Sky News.

Министърът на отбраната на страната Арвидас Анусаускас отправи призивите, тъй като страховете, че сраженията ще се разпространят в страните около Украйна, нарастват.

Министърът на отбраната на ФРГ Борис Писториус обаче по-рано подчерта, че призивите на Литва за постоянна германска бригада ще "зависят от НАТО“.

"Не зависи от нас кой какво иска или кой какво иска да осигури, а по-скоро зависи от НАТО“, отбеляза германският министър на отбраната.

От 2017 г. Германия ръководи международен батальон с около 1500 войници в Литва като част от усилията на НАТО да възпре Русия да атакува Балтийския регион, смятан за едно от най-слабите места в Източния фланг на Алианса.

Берлин също има бригада, състояща се от 3000 до 5000 войници, която е в готовност да се разположи в Литва в рамките на 10 дни, ако е необходимо.

Балтийските републики Естония, Латвия и Литва призовават за по-голямо и постоянно разполагане на НАТО за защита на техните територии след руската инвазия.