Федералната митническа служба (ФМС) на Руската федерация съобщи, че от 23:00 часа на 20 март Литва не е приела нито един камион от Калининградската област, при това - без обяснение за решението си, съобщава вестник "Коммерсант“.

"Няма промени от руските митници в процедурата за влизане и регистрация на товарни превозни средства“, се казва в изявление на ФМС.

От ведомството уточниха, че пред пункта "Чернишевское“ се е образувала опашка от 140 камиона. Други 25 тежкотоварни камиона, освободени от митничари от Калининградска област, са в ничия земя, съобщиха от ФМС. От руска страна няма промени в процедурата за прием, се подчертава в съобщението.

На 12 септември 2023 година Литва обяви забрана за влизане в страната на автомобили с руски регистрационни номера. Митниците даваха шест месеца срок за пререгистрация на собствениците на такива коли. На 11 март 2024 година забраната официално влезе в сила. В същото време изключения важат за автомобили, които преминават транзитно към Калининградска област, и автомобили на дипломати. В края на февруари литовските власти обявиха планове за затягане на контрола върху руско зърно, което преминава транзитно към пристанището в литовския град Клайпеда.