Литовските власти предложиха на Европейския съюз да наложи санкции на руската държавна корпорация "Росатом", но да предвиди в тях изключение за Унгария. Освен това Вилнюс предлага да се даде възможност на европейските държави "поетапно“ да прекратят съществуващите договори с руската държавна корпорация, съобщава Reuters.

"Новото предложение на Литва за санкции срещу "Росатом" съдържа изключения за Унгария и двугодишен период за постепенно прекратяване на съществуващите договори“, пояснява агенцията, позовавайки се на източници. В същото време се предлага да се забранят нови проекти в ЕС с участието на руската компания. Не се уточнява обаче кога ще бъде обсъдено налагането на санкции срещу държавната корпорация.

Европейският съюз започна да се отказва от проектите на "Росатом“ след началото на войната в Украйна. На 5 февруари президентът на страната Володимир Зеленски наложи санкции срещу 200 юридически лица от Русия, включително предприятия на "Росатом“.

През февруари Европейският парламент прие резолюция, в която призова за отказ от вноса на уран от Русия. Украйна призова европейските лидери да наложат санкции срещу руската държавна корпорация още през 2022 г. На няколко пъти по време на консултации в рамките на ЕС Унгария блокира решението за налагане на санкции срещу "Росатом“.