Литва внесе предложение до Европейския съюз за налагане на санкции срещу руската ядрена индустрия, който предвижда изключение за Унгария и двугодишен период за постепенно анулиране на съществуващи договори, предава Reuters.

"Предлага се въвеждането на индивидуални ограничителни мерки за "Росатом““, се казва в съобщението.

Според властите на балтийската държава би било препоръчително да се въведе дерогация, въз основа на която сделки, договори или други споразумения, сключени с "Росатом“, да може да се изпълняват за още две години, което ще позволи на държавите-членки на Европейския съюз да завършат прилагането на тези договори или други споразумения.

От началото на войната ЕС въведе общо 10 пакета санкции срещу Русия, но те не засегнаха пряко търговията с ядрена енергия, оценена на стотици милиони евро.

Предложението на Литва има за цел да реши този проблем, като предлага ограничаване на търговията с Русия по начин, който няма да навреди на страните от ЕС.

Предложените от Вилнюс санкции ще забранят нови инвестиции в руския граждански ядрен сектор, ще предотвратят нови споразумения за сътрудничество с "Росатом“ и ще спрат вноса на обогатен уран от Русия, с изключение за Франция и други страни, които все още имат действащи договори.

Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис говори по-широко за това, когато пристигна за разговори с колегите си от ЕС на 20 март.