Бившият премиер на Литва Андрюс ​​Кубилиус предложи нов формат "Рамщайн“, който ще работи за интеграцията на страните в Европейския съюз, съобщава РБК Украйна, като се позовава на статия на политика, публикувана на интернет страница на фракцията на Европейската народна партия.

"Когато разбрахме, че доставката на оръжия за Украйна е наш стратегически интерес, създадохме "военен Рамщайн“. Вече е съвсем ясно, че в името на бъдещето на европейската геополитическа сигурност трябва незабавно да създадем и "интеграционен Рамщайн“ или "Рамщайн на разширяването“, се казва в статията.

Кубилиус заяви, че интеграцията на Украйна към Запада е не по-малко важна от военната помощ за страната. Според него светът се нуждае от стратегия, която той описва като "силата за разширяване и разширяване на силата на демокрацията“.

Форматът, както обясни бившият премиер, ще обхване не само Украйна, но и други страни от Източното партньорство, както и региона на Западните Балкани.

Кубилюс също така добавя, че руският президент Владимир Путин се страхува от успеха на Украйна, защото такъв "вдъхновяващ пример може да разруши режима в Кремъл“.

"Ето защо трябва да имаме стратегия, за да не позволим на Путин да спечели своята стратегия за противодействие на интеграцията на Украйна“, пише бившият премиер на Литва.