Литва ще предаде на Украйна системи за противовъздушна отбрана и зенитни установки от определен тип. Това заяви президентът на Литва Гитанас Науседа на съвместна пресконференция с президентите на Украйна и Полша в Лвов, предава Укринформ.

"Днес донесох добри новини за Украйна – прехвърляме системи за противовъздушна отбрана и определени зенитни установки, които трябва да ви помогнат в борбата“, съобщи Науседа.

Той добави, че в Литва има политически спорове по различни въпроси, но никога не е имало дискусия относно подкрепата за Украйна.

"Всички политически партии са напълно съгласни, че помощта трябва да бъде максимална, а победата (на Украйна) трябва да бъде възможно най-бърза“, отбеляза президентът на Литва.

Както беше съобщено, в декларация, подписана днес, 11 януари, от президентите на Украйна, Полша и Литва, Володимир Зеленски, Анджей Дуда и Гитанас Науседа на срещата на върха на Люблинския триъгълник в Лвов, се посочва, че Литва и Полша подкрепят членството на Украйна в НАТО и да се търси консенсус по този въпрос сред съюзниците в Алианса.