Бившият премиер и лидер на Ликуд Бенямин Нетаняху е най-вероятният следващ министър-председател на Израел, според екзитполовете от вторник вечерта, пише The Jerusalem Post. Избирателната активност е 71,3%.

Според избирателната комисия общо 4 843 023 израелски граждани са гласували. Общо според ЦИК право на глас на настоящите избори са имали 6,78 милиона избиратели.

Според държавната радиостанция Кан това е най-високата избирателна активност в Израел от 2015 г. насам. На предишните парламентарни избори, проведени през март 2021 г., крайната избирателна активност беше 67,4%.

Твърди се, че арабската партия Балад е близо до прекрачване на прага. Ако това се случи, блокът на Нетаняху ще падне до 60 места, едно по-малко от коалиционно мнозинство. Ликуд изпрати спешно писмо до полицейския комисар във вторник вечерта с искане незабавно да бъдат разследвани обвиненията в избирателни измами в арабския сектор.

Според социологическите проучвания блокът на Нетаняху, който включва Ликуд, Религиозната ционистка партия (РЦП), Обединен Тора юдаизъм (ОТЮ) и Шас, премина прага от 61 места и ще може да формира следващата коалиция.

Партията Ликуд на Нетаняху се очаква да получи 31 места според Канал 12 и 32 места според Канал 13, докато партията на Лапид Йеш Атид се очаква да получи 23 места според двете проучвания.

Религиозната ционистка партия - водена от Итамар Бен-Гвир и Бецалел Смотрич - отбеляза драматичен ръст в контраст с предишни години като каналите отчитат между 13-14 места.

Партията на националното единство на министъра на отбраната Бени Ганц се очаква да получи 11 места, докато Исраел Бейтену ще спечели пет до шест места.

Израелските ултраортодоксални партии отбелязаха голяма избирателна активност, като Шас получи 10 места и в двете анкети, а ОТЮ спечели седем места

Междувременно израелската левица успя да задържи главата си над водата с пет места, отишли ​​за Лейбъристите и четири места за Мерец.

И накрая, въпреки че имаше загриженост относно избирателната активност на арабските гласове, Хадаш Таал се очаква да получи четири или пет места, а Раам се очаква да получи пет места. Според всички канали блокът на Нетаняху има 62 места, докато блокът Лапид има 54-53 места.

Екзит половете обаче не са окончателните резултати. Все пак до сряда страната трябва да знае почти със сигурност какви ще са резултатите.

Победата ще върне Нетаняху на власт, след като е бил министър-председател между 1996-1999 г. и 2009-2021 г. Той вече е най-дълго управлявалият министър-председател на Израел и прекара последната година като лидер на опозицията.

Последните проучвания в петък показаха равенство между лагера за Нетаняху и лагера против него, но в дните след това той успя да излезе напред.

Следващите министри на финансите и на отбраната вероятно ще бъдат от Ликуд. Министерството на обществената сигурност обаче може да отиде при крайнодесния депутат Итамар Бен Гвир, който поиска позицията на пресконференция в неделя.

Нетаняху изнесе победна реч рано сутринта в сряда, твърдейки, че израелската общественост е решила и му е признала победата, според израелските екзитполове.

Нетаняху благодари на поддръжниците си, че са дали на него и на блока му "масов вот на доверие от израелската общественост".

Първият закон, приет от правителството на Ликуд, ще бъде този, който ще позволи на Кнесета да отмени решенията на Върховния съд, заяви депутатът от Ликуд Мики Зохар по-късно в сряда сутринта по Канал 12. Ликуд се дистанцира от коментарите на Зохар.

Във вторник се проведоха парламентарни избори в Израел - петите в страната от 2019 г. насам. Въз основа на техните резултати ще бъде определен съставът на 25-ия Кнесет, след което ще започне процедурата за формиране на правителствена коалиция. При успех ново правителство и министър-председател ще положат клетва. Настоящият ръководител на кабинета Яир Лапид, който встъпи в длъжност на 1 юли, ще ръководи преходното правителство до полагане на клетва от новия премиер.