Лидерът на републиканците в Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти обяви, че ще създаде специална комисия за Китай, когато официално поеме поста на председател на долната камара на Конгреса, предава американският телевизионен канал FOX News.

"Когато стана председател на Камарата на представителите, ще имаме специална комисия за Китай. Ще спрем тази ситуация в САЩ. Китай е страна номер едно, когато стига до кражба на интелектуална собственост“, заяви Маккарти в интервю за телевизията.

"Няма да позволим на администрацията да стои отстрани и да гледа как Китай причинява това на Америка“, подчерта той.

Междинните избори в САЩ се проведоха на 8 ноември. Републиканците показаха умерени резултати, въпреки че повечето медии и проучвания на общественото мнение предричаха тяхната убедителна победа. Преброяването на гласовете продължава, но според прогнозата на водещите американски медии Републиканската партия на САЩ получава мнозинство в Камарата на представителите. CNN изчислява, че републиканците вече са си осигурили 218 от 435 места в долната камара, докато демократите имат 208. Очаква се демократите да запазят контрола над Сената.