"Нямам намерение да се държа като талибаните, но очаквам и други политици да не се държат като талибаните. Цялата институционална комуникация, което е част от законите и Конституцията, съдържа и ще носи прилагателното в името на държавата и ние внесохме закона за преустройство на правителството с това прилагателно, но е мое право да назова родината като Македония“, заяви лидерът на ВМРО – ДПМНЕ и бъдещ мандатьор за съставяне на правителството в Република Северна Македония (РСМ) Християн Мицкоски на журналистически въпрос как коментира предварителната уговорка на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, който обяви възможна блокада на евроинтеграционния път на Скопие, ако новото македонско правителство не зачита конституционното име на държавата, предава скопското електронно издание МКД.

Мицкоски заяви, че разбира политическата ситуация в Гърция предвид предизборния период поради европейските избори, но добави, че не очаква талибански отношения и цензура по отношение на човешкото, както каза, елементарно право да назовава държавата.

"Всичко, което е част от Договора от Преспа, включително и частта за името, бъдещото правителство ще го спазва. Всъщност решенията за депутатския мандат, които получихме, са с прилагателното на името. Ето законовото предложение, което внесохме днес с това прилагателно. Но моето човешко право, гарантирано от много конвенции, е правото на свобода на словото и изразяването. Не се сърдя на политиците, когато не казват пълното име на страната си. За мен моята родина е Македония и тя ще си остане Македония. Цялостната институционална комуникация, която е част от законите и Конституцията, ще се спазва, докато те са в сила. Не можете да изисквате спазване на законите и да лицемерничите и да говорите други неща. В моите изявления името ще бъде Македония“, категоричен е Мицкоски.

Той подчерта, че ще каже това на срещата на върха на НАТО, ако бъде поставен такъв въпрос.

"Ще кажа, че искаме да градим мостове с нашите южни, източни, северни и западни съседи и че сме миролюбив народ и искаме сътрудничество и приятелство. Очаквам и съседите да се държат по същия начин. Нямам намерение да се държа като талибан, нито очаквам талибанско поведение от някой политик. Можем да отворим дебат на всеки форум за това колко е реализирано от Преспанското споразумение, но не бих искал да губя време, а искам да говоря за инвестиции и развитие“, подчерта Мицкоски.