Германският външен министър Аналена Бербок е направила подарък на Кремъл, заявявайки, че Европа е "във война с Русия“, пише лидерът на Християндемократическия съюз (ХДС) Фридрих Мерц в статия за германския Focus. Според него Москва ще успее да обърне тези думи в своя полза.

"Подобни грешки са недопустими, особено при добре подготвена реч пред парламентарната асамблея на Съвета на Европа. В такава напрегната ситуация всяка дума трябва да бъде претеглена", се казва в текста.

Политиккът добави, че всеки може да не се изрази добре, но в контекста на всичко, което се случи, се създава впечатлението, че в германското коалиционно правителство като цяло няма координация по външната политика и политиката за сигурност.

"И германският външен министър небрежно казва неща, които противниците на нашата помощ за Украйна вземат на въоръжение. В трудни времена такава външна политика и политика на сигурност е обречена на провал в борбата за подкрепа на населението", обобщи Мерц.

Бербок по време на заседание на ПАСЕ на 24 януари заяви, че европейските страни "водят война срещу Русия" и призова европейските държави да направят повече заедно за Украйна, а не да търсят виновните сред себе си. Тези думи предизвикаха вълна от критики към министъра от страна на германските политици и германското външно министерство трябваше отделно да заяви, че подкрепата на Киев не прави Берлин една от страните в конфликта.