Лидерът на Black Lives Matter (BLM) изрази подкрепата си за бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в надпреварата за Белия дом през 2024 г., като обвини демократите в расистки политики, които работят срещу черната общност.

Марк Фишър, който е съосновател на Black Lives Matter Rhode Island, се присъедини към FOX & Friends, за да обсъди защо някои чернокожи избиратели напускат демократите, докато обмислят за кого ще гласуват на президентските избори през 2024 г.

"Това е двуличието на демократите, лицемерието“, заяви Фишър пред Лорънс Джоунс във вторник. "Ние не сме глупави. Братята не са глупави. Ние разбираме кога някой е за нас и кога не е и е очевидно, че Демократическата партия не е за нас“.

"Политиките й всъщност удрят в сърцето на черното семейство и нуклеарното семейство“, продължи той.

Фишър твърди, че демократите "не ценят“ вота на чернокожите по време на интервю за "Шоуто на Ким Иверсен“ по-рано този месец, като същевременно похвали Тръмп за защитаването на политики за подобряване на общността.

"Бяхме използвани и малтретирани толкова дълго от тази партия, че те не ценят гласа ни“, казва Фишър. "Политиките им са основно расистки. Вярвам, че това е расистка партия. Доналд Тръмп е точно обратното. Той ще ви го каже така, както е. Ще ви го каже направо“.

"Тръмп е направил повече за черната общност, отколкото всеки президент, за когото мога да се сетя през живота си“, продължи той.

Проучване на New York Times/Siena College този месец предизвика тревога у демократите, след като установи, че Тръмп е достигнал безпрецедентно ниво на подкрепа сред чернокожите гласоподаватели в "колебаещите се щати“ (swing states), които президентът Байдън спечели през 2020 г. Чернокожите гласоподаватели в Невада, Джорджия, Аризона, Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин вече регистрират 22 процента подкрепа за Тръмп спрямо 8 процента през 2020 г.

Анкета от май показа, че само 41 процента от пълнолетните чернокожи казват, че искат Байдън да се кандидатира за втори мандат, а само 55 процента казват, че вероятно биха го подкрепили на общите избори. Тези цифри рязко контрастират с първите му няколко месеца на поста, когато 9 от 10 чернокожи избиратели одобряваха работата, която вършеше.

Фишър предположи, че чернокожите гласоподаватели, които все още гласуват със синя бюлетина (за демократите), са "дезинформирани“ и не са образовани относно политиките на Тръмп и как те са облагодетелствали чернокожата общност.

"Много хора са дезинформирани“, казва Фишър. "Те наистина не разбират, защото не се образоват за Доналд Тръмп като личност и неговата история, но ако го направят, а за да разпространят това ще са нужни образовани лидери, мисля, че ще стане от само себе си и ще бъде органично, защото лично аз го обичам“.

"Как може да не харесваш истински мъж? Как да не се свързваш с такъв човек?“ — продължи той.

Въпреки политическата си промяна, Фишър посочва, че все още е свързан с Black Lives Matter и иска да продължи да проповядва послание за "единство“.

"Моето послание, което проповядвам и което казвам, е единство. Това е послание за единство, водено от единство“, заяви Фишър. "Искам да събера всички маргинализирани групи от периферията и да ги доведа до центъра, защото заедно сме по-силни като… една нация под Бог, неделима…“