Президентите на Хърватия и Словения Зоран Миланович и Борут Пахор, като съпредседатели на Инициативата Бърдо-Бриони, ще приемат в понеделник в Бърдо край Кран на среща на върха на Западните Балкани, на която ще бъдат разгледани перспективите за членство на държавите от региона в Европейския съюз, информира МИА.

Албанският президент Байрам Бегай, членовете на Президиума на БиХ Желко Комшич, Милорад Додик и Шефик Джаферович, президентът на Черна гора Мило Джуканович, президентът на Косово Вьоса Османи, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски и президентът на Сърбия Александър Вучич вече потвърдиха участието си на срещата.

Тази година форумът ще бъде възможност да се говори за текущата ситуация в региона, но и да се отправи нов призив към членовете и институциите на Европейския съюз за ускоряване на процеса на разширяване на блока, се казва в съобщението за това събитие .

Сърбия и Черна гора вече преговарят с ЕС, Албания и Северна Македония започнаха преговори през юли след едногодишен застой, а Косово и Босна и Херцеговина все още очакват да получат статут на страни-кандидатки.

Такива срещи се провеждат от 2013 г. по инициатива на Хърватия и Словения. Обичайно е присъствието на представители на страни извън зоната на Югоизточна Европа, но тази година няма такава обява.

Германският канцлер Ангела Меркел присъства в Дубровник през 2014 г., френският президент Франсоа Оланд на първата среща в Бърдо през 2013 г., а френският президент Еманюел Макрон присъства там миналата година. През 2015 г. на срещата в Загреб присъства тогавашният американски вицепрезидент, сега президент Джо Байдън.

Миланович пристигна в Словения в неделя. Той проведе работна среща с Пахор в Любляна, на която бяха обсъдени темите на срещата, съобщиха от кабинета на хърватския президент.