Лидерите на републиканците в Конгреса на САЩ вероятно ще се съгласят на допълнителни 38 милиарда долара в подкрепа на Украйна по искане на Белия дом, въпреки възраженията на редица членове на партията, съобщава американската редакция на изданието Politico.

"Влиятелни републиканци“, участвали в годишния форум по сигурността в Халифакс, Канада, подчертават пред журналисти на изданието, че "игнорират колеги, които призовават за ограничаване на помощта за Украйна“. Изданието посочва, че нараства броят на консервативно настроените законодатели, "които искат да спрат финансирането на военните операции на Украйна“. Според вестника, ако тяхното мнение не бъде взето предвид, това ще "засили разцеплението в Републиканската партия по въпроса за подкрепата на САЩ за Киев".

"Конгресът вероятно ще отдели значително повече от 38 милиарда долара, които администрацията на [президента на САЩ Джо] Байдън поиска за военните и икономическите нужди на Украйна“, уверява един от събеседниците на редакцията. Изданието подчертава, че тази стъпка ще бъде подкрепена от лидерите на републиканците, "въпреки че влиятелни консервативни групи призовават за пауза" в оказването на помощ на Киев.

В статията е цитиран откъс от интервю с Джим Риш, старши републиканец в комисията по външни отношения на Сената на САЩ. Той споделя, че някои консервативни законодатели активно се противопоставят на прехвърлянето на допълнителни средства към Украйна.

През пролетта Конгресът на САЩ отпусна 40 милиарда долара на администрацията, за да предостави на Киев помощ под различна форма, включително военна и икономическа. В началото на октомври Байдън подписа закон за продължаване на финансирането на правителството на САЩ до 16 декември 2022 г., включително за допълнителни 12,4 милиарда долара за подкрепа на Украйна.