Лидерите на Южна Корея и Япония се срещнаха за втори път за по-малко от два месеца, в опит да се разберат, въпреки историческите различия и да засилят връзките си, предвид ядрената програма на Северна Корея и други регионални предизвикателства, пише Associated Press.

Японският премиер Фумио Кишида пристигна в Южна Корея по-рано за двудневно посещение, което е в отговор на посещението в Токио от средата на март на южнокорейския президент Юн Сук Йол. Това е първата размяна на посещения между лидерите на азиатските съседи от 12 години.

Вниманието на южнокорейските медии върху срещата на върха е насочено към това дали Кишида ще се извини за японското колониално управление на Корейския полуостров от 1910-1945 г. Подобни коментари на Кишида вероятно биха помогнали на Юн да спечели по-голяма подкрепа в стремежа си да изгради по-силни връзки с Япония и да смекчи вътрешните критики, за това че е направил отстъпки на Токио, без да получи нищо в замяна.

"Отне 12 години, за да възстановим "дипломацията на совалките“, но нашата размяна на посещения отне по-малко от два месеца“, заяви Юн в началото на срещата. "Мисля, че това потвърждава, че отношенията между Южна Корея и Япония напредват.“

Юн е заявил, че сътрудничеството между Сеул и Токио е от съществено значение предвид "настоящата сериозна международна политическа ситуация и глобалната криза“. Той не е дал подробности, но преди това е цитирал напредващата ядрена програма на Северна Корея, засилващото се стратегическо съперничество между САЩ и Китай и проблемите с глобалната верига на доставки като причини за по-голямо сътрудничество с Япония.

Кишида е подчертал, че той и Юн планират да обменят мнения за по-нататъшно развитие на двустранните отношения. "Поредица от диалози са започнали динамично да се провеждат“ след срещата му с Юн през март, по време на която той е заявил, че двамата лидери "са забравили донякъде личните настроения, за да засилят диалога и сътрудничеството“.

Официални представители на Южна Корея и Япония са заявили пред медията, че техните лидери ще обсъдят ядрената програма на Северна Корея, южнокорейско-японската икономическа сигурност и цялостните отношения, както и други неуточнени международни въпроси.