Лидерите на Япония и редица други страни, участващи в срещата на върха на АТИС в Банкок, планират да проведат извънредна среща след изстрелването на севернокорейската ракета, съобщава Kyodo, позовавайки се на източници.

По данни на агенцията в срещата може да участват представители на САЩ, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия и Канада. Освен японският премиер Фумио Кишида, в Банкок в момента са канадският премиер Джъстин Трюдо, австралийският премиер Антъни Албанезе и премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн.

Американският президент Джо Байдън, след участие в срещата на върха на Г-20 на индонезийския остров Бали, се върна в САЩ. В Банкок Вашингтон е представен от вицепрезидента Камала Харис, уточнява медията. Не се уточнява под каква форма точно ще се проведе извънредното заседание.

Северна Корея изстреля ракета в петък сутринта, която Япония класифицира като междуконтинентална. Тя прелетя около 1000 км по стръмна траектория на максимална надморска височина от 6000 км и падна на около 200 км западно от японския остров Хокайдо в рамките на изключителната икономическа зона на Япония. Според оценки на японското министерство на отбраната, при изстрелване по конвенционална траектория подобна ракета може да прелети повече от 15 хиляди километра и да достигне континенталната част на САЩ.

Изстрелването се състоя ден след изявлението на министъра на външните работи на КНДР, в което подчерта, че Пхенян ще отговори правопропорционално на засилването на американското сдържане, което лидерите на Южна Корея, САЩ и Япония договориха по време на тристранна среща на върха в Камбоджа.