Британският премиер Риши Сунак и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще обявят ново споразумение за Северна Ирландия в рамките на сделката за Брекзит в понеделник, ако двамата успеят да договорят окончателните подробности по време на обедните разговори в Обединеното кралство, пише Reuters.

Спогодбата трябва да разреши напрежението, причинено от споразуменията след Брекзит от 2020 г., отнасящи се до британската провинция и нейната отворена граница с членката на ЕС Ирландия, но остава да се види дали ще стигне достатъчно далеч, за да сложи край на политическата безизходица в Северна Ирландия и да задоволи критиците във Великобритания, отбелязва агенцията.

Фон дер Лайен ще пътува до Великобритания за "късни обедни" разговори, след което Сунак ще свика заседание на своя кабинет. От Даунинг стрийт разясниха, че ако е постигната сделка, тя ще бъде обявена на съвместна пресконференция и след това пред британския парламент от Сунак.

"Министър-председателят иска да гарантира, че сделката решава практическите проблеми на място, гарантира свободния търговски поток в цялото Обединено кралство, защитава мястото на Северна Ирландия в нашия съюз и връща суверенитета на народа на Северна Ирландия“, се казва в изявление.

Сунак се надява, че успешните преговори ще разчистят пътя му да съсредоточи вниманието на избирателите върху вътрешните реформи, докато се стреми да преодолее огромната преднина на опозиционната Лейбъристка партия в проучванията на общественото мнение преди редовните парламентарни избори през 2024 г.

Очаква се сделката да облекчи физическите проверки на стоките, преминаващи от Великобритания към Северна Ирландия, и да даде на британската провинция думата относно правилата на ЕС, които трябва да прилага при сложните условия на излизането на Великобритания от блока.

Но общият успех на всяка сделка може да зависи от това дали тя ще убеди пробританската Демократична юнионистка партия (DUP) да прекрати бойкота си на споразуменията за споделяне на властта в Северна Ирландия.

Споделянето на властта беше едно от главните постижения в мирното споразумение от 1998 г., което до голяма степен сложи край на три десетилетия религиозно насилие в провинцията.