Лидерите на Косово подписаха молбата за присъединяване най-младата държава на Балканите към Европейския съюз, предава RTK, като пояснява, че документът е парафиран от президента Вьоса Османи, премиера Албин Курти и председателя на парламента Глаук Конюфта.

По-рано държавният глава на Сърбия Александър Вучич заяви, че очакваното от Прищина подаване на молба за членство в ЕС ще бъде пряко нарушение и "колапс на Вашингтонските споразумения“.

Османи оцени подписването на молбата на Косово за членство в ЕС като "исторически ден“ и стъпка напред "към осъществяването на мечтата на народа ни“.

"Днес е исторически ден, това е исторически момент. 14 декември от днес има двойно значение в съвременната история на Косово, в историята на нашата република. От една страна, ние кандидатстваме за членство в ЕС, а от друга страна, отбелязваме годишнината на нашата армия, като и двата акта вървят към реализацията на нашата евроатлантическа визия“, цитира медията думите на президента.

"Днес сме заедно, за да доближим нашата страна една крачка по-близо до ЕС, като по този начин допринесем и ЕС да бъде една крачка по-близо до осъществяването на проекта за цяла Европа, свободна и живееща в мир. За Косово и неговите граждани никога не е имало друга алтернатива. Но мечтите се сбъдват само когато действаш, а амбициите стават осезаеми, само когато работиш“, добави Османи.

Държавният глава каза, че този акт е посветен на "всички наши граждани, вярващи европейци и защитници европейските ценности, в навечерието на 15-ата годишнина от обявяването на независимостта".