Украинският президент Володимир Зеленски разговаря с президента на САЩ Джо Байдън, а след това написа в Telegram, че противовъздушната отбрана е "приоритет номер 1 в нашето сътрудничество в областта на отбраната", информира Reuters.

"Ще направим всичко, за да укрепим въоръжените си сили", каза той в обръщение, направено късно в понеделник. "Ще направим бойното поле по-болезнено за врага."

Байдън заяви пред Зеленски, че САЩ ще предоставят модерни системи за противовъздушна отбрана. На 27 септември Пентагонът заяви, че ще започне да доставя Националната усъвършенствана ракетна система "земя-въздух" през следващите около два месеца.

Посланикът на Русия в Съединените щати Анатолий Антонов посочи, че повече помощ за Украйна повишава риска от по-широка война.

"Подобна помощ, както и предоставянето на Киев на разузнавателна информация, инструктори и бойни указания, води до по-нататъшна ескалация и увеличава рисковете от сблъсък между Русия и НАТО", заяви Антонов пред медиите.

Байдън и лидерите на Г-7 ще проведат виртуална среща днес, за да обсъдят ангажимента си за подкрепа на Украйна, съобщи Белият дом.

Украинският президент Володимир Зеленски ще участва също в тази извънредна среща, която трябва да започне в 12.00 ч. по Гринуич, съобщи говорител на германското правителство.