Икономически най-големи държави от Групата на седемте (Г - 7) призоваха за "удължаване, пълно изпълнение и разширяване" на критичната сделка за износ на украинско зърно през Черно море, заявиха министрите на земеделието от групата в комюнике, предадено от Reuters.

С посредничеството на ООН и Турция сделката беше подписана в Истанбул през юли миналата година, позволявайки на Украйна да изнесе повече от 27 милиона тона зърно от няколко от своите черноморски пристанища.

Русия категорично даде знак, че няма да позволи сделката да продължи след 18 май, тъй като списък с искания за улесняване на собствения й износ на зърно и торове не е изпълнен.

В комюникето след двудневна среща в Миядзаки, Япония, министрите на земеделието от Г-7 "признаха важността“ на сделката, като заявиха: "Ние силно подкрепяме удължаването, пълното прилагане и разширяването на Черноморската инициатива за зърно. "

"Осъждаме опитите на Русия да използва храната като средство за дестабилизация и като инструмент за геополитическа принуда и потвърждаваме ангажимента си да действаме солидарно и да подкрепяме най-засегнатите“, се съобщава в комюникето.

Членовете на Г-7 са "готови" да подкрепят възстановяването и реконструкцията на Украйна, включително чрез предоставяне на експертиза в разминирането на земеделска земя и реконструкция на селскостопанска инфраструктура, се посочва в документа.

Руският външен министър Сергей Лавров трябва да обсъди сделката за износ на зърно в Черно море от Украйна с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в Ню Йорк тази седмица.