Лидерите на Франция и Великобритания ще проведат първата за последните пет години двустранна среща на върха, в рамките на която – наред с други неща, ще обсъдят новите доставки на военна помощ за Украйна и програмата за обучение на военен персонал на Киев. Това се посочва в съобщение, разпространено от кабинета на британския премиер Риши Сунак в навечерието на срещата му с френския президент Еманюел Макрон.

В документа се посочва, че "Русия представлява сериозна заплаха за европейската и световната сигурност“, поради което лидерите на двете европейски страни ще обсъдят възможностите за укрепване на НАТО и подкрепа на Украйна както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

"По време на разговорите се очаква министър-председателят Сунак и президентът Макрон да се договорят за по-нататъшно подобряване на военната оперативна съвместимост [на въоръжените сили на двете страни] и укрепване на индустриалното сътрудничество между Великобритания и Франция, включително съгласуване на рамката за съвместно развитие на следващото поколение на високоточни оръжия за удари в дълбочина - способности с голям обсег, изисквани от НАТО за защита срещу нарастващата заплаха от Русия“, се казва в разпространения от Даунинг стрийт текст. За да подкрепят Украйна в борбата й за нейния суверенитет, се очаква двамата лидери да се споразумеят относно по-нататъшната координация на доставките на оръжия за Украйна, както и обучението на украински морски пехотинци, се допълва още в съобщението.

Дневният ред на срещата на върха ще включва обсъждане на енергийната сигурност и борбата с нелегалната миграция. Обединеното кралство търси помощта на Франция, за да се справи с проблема с нелегалните имигранти, които пресичат Ламанша с надуваеми лодки, за да кандидатстват за убежище в Обединеното кралство.