Лидерите на Европейския съюз настояват за бързо създаване на инвестиционна програма за увеличаване на производството в отбранителната индустрия на Общността на фона на войната в Украйна. Това става ясно от проектодокумент със заключения за срещата на върха на 15-16 декември, цитиран от Reuters.

"Европейският съвет... призовава Комисията бързо да представи предложение за Европейска програма за инвестиции в отбраната за укрепване на капацитета и устойчивостта на европейските отбранителни технологии и индустриалния сектор, включително малките и средните предприятия“, се казва в проекта, представен пред редакцията.

Документът вероятно ще бъде коригиран преди срещата на върха, отбелязва агенцията.

Лидерите на ЕС също така ще настояват изпълнителната власти и Европейската агенция по отбрана да засилят усилията си за идентифициране на военни пропуски и координиране на съвместни обществени поръчки за отбрана, по-специално за попълване на техните запаси от материали, които са били изчерпани в подкрепа на Украйна.

ЕС отдавна призовава страните членки да обединят усилията си за закупуване на оръжия, вместо да повишават цените, като се конкурират помежду си или сключват индивидуални сделки с доставчици извън Блока.

Страните не са склонни да го направят, но войната в Украйна и скоростта на западните доставки на оръжия за Киев добавиха ново усещане за неотложност, обяснява Reuters.

Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел заяви този месец, че държавите-членки досега са предоставили на Украйна оръжия и военно оборудване на стойност най-малко 8 милиарда евро.

На срещата на върха в Брюксел лидерите на ЕС също ще призоват за по-бързо изпълнение на инфраструктурни дейности, предназначени да улеснят бързото военно придвижване в Европа, според проектодокумента.

Изграждането и модернизирането на инфраструктура като пътища и мостове е част от проекта на ЕС "Военна мобилност“, който също има за цел да опрости и стандартизира процедурите за военен персонал и оборудване, когато пресичат границите по шосе, железопътен транспорт, море или въздух.

Военни експерти отдавна се оплакват, че изоставената или липсваща инфраструктура и бюрокрацията възпрепятстват бързото движение на персонал и оборудване, което би било от решаващо значение, ако съюзниците от НАТО трябва да изпратят подкрепления в Източна Европа в случай на конфликт.